Freitag, 15. Oktober 2010

Knihovna ve věži

Není to tak dávno, co jsem se při hledání andragogické knihovny pravidelně ztrácela ve sklepeních nebo na dvorku filozofické fakulty. A když jsem se ztrácet přestala, tak nám knihovnu přestěhovali do Celetné, do přízemí přímo vedle vchodu do budovy. A tak jsem přišla o romantická zákoutí a nevymetené pavučiny na Palachárně.
Tady ve Frankfurtu ale o dobrodružství spojená s výpravami do knihovny opět nebude nouze. Knihovny pedagogiky, společenských věd i psychologie jsou totiž ve věži! A to ve věži ne hned tak ledajaké. Ano, Frankfurt je plný různých "věží", ale tahle jim všem kraluje. Představte si opravdu nevábný, opravdu starý a opravdu vysoký panelák. Hnus už od pohledu. Jaké bylo ale mé zhrození, když jsem zjistila, že zevnitř to není o mnoho lepší a že čím více tu kterou knihovnu potřebuju, tím výše ve Věži je. Takže pedagogika v 15. patře, společenské vědy v 17. patře a psychologie v 37. patře. Bezva. No co mi ale zbývá, o zkouškovém budu muset s Rymešem a dalšími diskutovat nad nějakým referátem a ten referát musím z něčeho vytvořit. A tak jsem sebrala odvahu a nastoupila do výtahu stejně odporného a starého, jako je celá budova. Pěkný pocit to nebyl. Klepalo se tam všechno, mě nevyjímaje.
Knihy jsem ale sehnala, knihovníci je orazítkovali (ano ano, Němci stále ještě hrají v knihovnách na razítka) a sdělili mi, že výpujční doba je u některých mých knih dva dny a u jiných dva týdny. Toll. Za dva dny referát na základě německé literatury "určitě" vyplodím a navíc se už moc těším na další jízdu do 37. patra. Jen doufám, že když jim tam ten výtah jezdí už padesát let, že se neutrhne zrovna letos a zrovna se mnou.
Zkrátka až budete někdo chtít nějaký adrenalin, přijeďte do Frankfurtu. Je ho tu dost a je zadarmo. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen